Wat is magisch denken en waarom het zo belangrijk is?

Wat is magisch denken en waarom het zo belangrijk is?

Wat is magisch denken en waarom het zo belangrijk is?

Wat is magisch denken en waarom het zo belangrijk is?

Geplaatst op 10-7-2022 door Esther

Magisch denken voor kinderen: waarom het zo belangrijk is om te fantaseren

Magisch denken is het vermogen om verhalen, beelden of ideeën te creëren die niet noodzakelijk gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Het is een manier om je eigen wereld te creëren, waarin alles kan en alles mag. Als kind kun je helemaal opgaan in je fantasie, en dat is heel waardevol voor je ontwikkeling.

Fantaseren is een natuurlijke manier van denken voor kinderen. In de vroege kindertijd zijn kinderen bezig met het verkennen van de wereld om hen heen. Alles is nieuw en spannend, en kinderen hebben nog geen vastomlijnd idee van hoe de wereld in elkaar zit. Fantasie is een manier om te experimenteren met ideeën en om te begrijpen hoe dingen werken.

Door te fantaseren kunnen kinderen zich inleven in anderen en zich verplaatsen in verschillende situaties. Ze leren omgaan met emoties en ontwikkelen empathie voor anderen. Als je bijvoorbeeld bang bent voor spinnen, dan kun je in je fantasie een superheld worden die spinnen verslaat. Zo leer je omgaan met je angst op een speelse manier.

Ook draagt fantasie bij aan de ontwikkeling van de verbeeldingskracht. Verbeeldingskracht is het vermogen om je iets voor te stellen wat er op dat moment niet is. Het is een belangrijke vaardigheid die kinderen nodig hebben om te kunnen leren en creatief te zijn. Als je je iets kunt voorstellen, kun je daar op voortbouwen en nieuwe ideeën ontwikkelen.

Niet alle kinderen zijn even fantasierijk, maar dat is helemaal niet erg. Ieder kind is uniek, en ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Maar als je als kind veel fantaseert, dan kan dat een teken zijn dat je super creatief bent. En creativiteit is iets waar we heel veel aan hebben in onze maatschappij. Creatieve geesten zijn de buiten de hokjes denkers en dwarsliggers, die de wereld een beetje mooier en interessanter maken.

Voor deze kinderen is het super tof om te stappen in een rollenspel, fantasie- of magische wereld. Zich kunnen verkleden en in hun eigen fantasie stappen maakt dat ze zich makkelijker kunnen uiten en makkelijk kunnen creëren, omdat het hun eigen geschapen wereld betreft. En met kleine dingen zoals bijvoorbeeld een bezempotlood, kan er al een hele wereld gecreëerd worden!

Magisch denken is één van de basisstenen voor de ontwikkeling, en als deze basissteen weg zou vallen, dan krijgen we een onwijs saaie wereld. Gelukkig hebben we kinderen die ons laten zien dat fantasie en magie nog steeds heel belangrijk zijn. En het leuke is dat we als volwassenen ook nog steeds kunnen fantaseren en ons kunnen laten meevoeren in een magische wereld. Want fantasie kent geen leeftijdsgrenzen! Door te fantaseren kun je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en jezelf onderdompelen in een andere wereld. En wie weet, misschien ontdek je wel nieuwe ideeën en inzichten die je kunnen helpen in je werk of persoonlijke leven.

Maar hoe kun je als ouder of opvoeder bijdragen aan de ontwikkeling van magisch denken bij kinderen?

Een aantal tips:

  1. Geef kinderen de ruimte om te fantaseren en creëren. Laat ze zelf verhalen bedenken, tekeningen maken of toneelstukjes opvoeren. Geef complimenten en moedig ze aan om door te gaan.

  2. Speel mee! Ga op in de fantasiewereld van je kind en speel samen een rollenspel. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor de band tussen ouder en kind.

  3. Lees voor. Voorlezen stimuleert de verbeeldingskracht en fantasie van kinderen. Kies boeken met magische werelden of verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen.

  4. Maak ruimte voor creativiteit. Zorg voor voldoende knutselspullen, verkleedkleren en speelgoed waarmee kinderen hun eigen fantasiewereld kunnen creëren.

  5. Respecteer de fantasie van je kind. Ook al is het niet altijd even makkelijk om te begrijpen wat je kind bedoelt, respecteer de fantasie en neem het serieus. Door je kind serieus te nemen, stimuleer je zijn of haar zelfvertrouwen en verbeeldingskracht.

Kortom, magisch denken is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen om de wereld om hen heen te begrijpen en om te gaan met emoties. En voor de creatieve geesten onder ons is het een manier om zich te uiten en hun talenten te ontwikkelen. Als ouder of opvoeder kun je bijdragen aan de ontwikkeling van magisch denken bij kinderen, door ze de ruimte te geven om te fantaseren en te creëren, en door respect te hebben voor hun fantasie. Want fantasie en magie maken de wereld een stuk mooier en interessanter!

 
magie, rollenspel

Reacties