Hoe maak je zelf vuur?

Hoe maak je zelf vuur?

Hoe maak je zelf vuur?
Hoe maak je zelf vuur? Hoe maak je zelf vuur? Hoe maak je zelf vuur?

Hoe maak je zelf vuur?

Geplaatst op 28-8-2023 door Esther
In de Disneyfilm "The Jungle Book" is er een grote aap, de koning van de apen. Zijn naam is King Louie. Hij leeft in een oude tempel in de jungle en is nieuwsgierig naar iets wat mensen kunnen maken, en dat is vuur! Deze beste aap doet er echt alles aan om Mowgli te verleiden het geheim van vuur aan hem te geven. Gelukkig lukt dat niet, omdat Mowgli weet dat als vuur in de verkeerde handen valt, er dan heel vervelende dingen kunnen gebeuren.

Vuur is je vriend, maar als je het niet goed kunt beheersen, kan het je vijand worden.
Niet iedereen kan vuur maken. Veel kinderen (en ook volwassenen) hebben nog nooit vuur gemaakt. En dat is jammer, want vuur maken is hartstikke leuk. En het is belangrijk dat je leert hoe je vuur kunt beheersen.

Wat heb je nodig om een vuurtje te maken met een vuurstick?

Een vuurstick (een speciaal stokje dat je gebruikt om vuur te maken).
Zoek ook wat droge bladeren, takjes of schors om het vuur mee te starten,
groot hout om het vuur te voeden. Zet voor de veiligheid een emmer water of zand klaar.

Kies een veilige plek:
Zoek een open plek zonder gras of spullen die snel kunnen branden. Let ook op de windrichting, zodat vonkjes niet naar verkeerde plekken waaien.
Scheur of pluk de droge bladeren en schors in kleine stukjes. Dat wordt ons "aanmaakmateriaal" of "tondel".
Pak de vuurstick stevig vast. Met een speciaal mesje dat erbij hoort, schraap je voorzichtig en snel langs de vuurstick. Dat geeft vonkjes!
Zorg ervoor dat de vonkjes op het aanmaakmateriaal vallen, zodat het vuur kan beginnen. Voeg als het vuur eenmaal brandt, meer aanmaakmateriaal en kleine takjes toe om het vuur groter te maken.
Als het vuur goed brandt, kun je groter hout toevoegen om het vuur sterk te houden.

Het is gezellig om je vuurtje te gebruiken om marshmallows of worstjes te roosteren. Nodig je vrienden uit en vier je vuurtje!

Belangrijk: Doe dit altijd samen met een volwassene! Vonkjes kunnen gevaarlijk zijn. En zorg ervoor dat het vuur volledig gedoofd is voordat je weggaat.

 
vuur

Reacties