Een ridderkostuums in je verkleedkist.

Een ridderkostuums in je verkleedkist.

Een ridderkostuums in je verkleedkist.

Een ridderkostuums in je verkleedkist.

Geplaatst op 29-1-2023 door Esther

Ridders en LARP: op avontuur met ridderkostuums en zwaarden

Bij ons liepen altijd ridders rond in huis. Van jongs af aan hadden mijn zonen zwaarden en helmen. Veel live acting role play (LARP) werd gedaan, met groepjes vriendjes die kostuums maakten en de bossen hier op de Veluwe veroverden.

LARP is een avontuurlijke hobby waarbij de deelnemers in de huid kruipen van een personage uit een fantasyverhaal. In Nederland zijn er veel LARP-groepen actief, die vaak zelf de kostuums maken of kopen en zichzelf onderdompelen in een wereld vol ridders, elven, tovenaars en draken.

Bij LARP hoort natuurlijk een goed kostuum. Je kunt denk ik wel in elke verkleedkist een ridderkostuum vinden. De kostuums bestaan voor volwassenen vaak uit een tuniek, een kilt of broek, een wapenrusting en een helm. De tuniek is vaak gemaakt van een stevige stof, zoals wol of katoen, en is vaak versierd met kant, borduurwerk of andere decoraties. De kilt of broek is vaak gemaakt van leer of canvas en is bedoeld om de benen te beschermen. De wapenrusting bestaat uit verschillende metalen of kunststofstukken (zoals borstplaat, schouderschilden en beenplaat) en de helm is van metaal en beschermt het hoofd.

Het is fantastisch om een groep ridders te zien lopen, vooral tijdens LARP-festivals waar het kostuum zeer serieus wordt genomen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen die aan LARP doen, ook kostuums voor andere fantasyevenementen maken.

Er zijn ook kinder-ridderkostuums, eenvoudiger en minder gedetailleerd dan die voor volwassenen. Kinderen moeten natuurlijk wel kunnen spelen. Als ze een beetje creatief zijn, kunnen ze met een stoflap en naaimachine een toffe cape maken. Maar als je het makkelijk wilt houden, hebben we bij Toemba het merk Kalid Medieval, met eenvoudige kostuums bestaande uit een tuniek die over een jas kan, een textiele maliënkolder, een plastic helm en een houten zwaard. Perfect voor een carnavalsfeest of een middag spelen in de bossen.

Naast kostuums zijn er nog meer attributen die onmisbaar zijn bij LARP, zoals zwaarden. Zwaarden zijn er in alle soorten en maten, van houten speelzwaarden voor kinderen tot professionele zwaarden voor volwassenen. De zwaarden voor LARP zijn vaak gemaakt van foam met een laag latex eroverheen en zijn zeer gedetailleerd. Zo lijken ze op een echt zwaard, maar zijn ze veilig om mee te vechten. Naast zwaarden zijn er nog meer wapens en schilden, zoals bogen, bijlen en hellebaarden, die je kunt gebruiken bij LARP.

 

Maar waar kun je al deze spullen kopen? Gelukkig zijn er in Nederland veel winkels en webshops die zich specialiseren in LARP en historische kostuums. Je kunt online zoeken naar webshops zoals Toemba of fysieke winkels zoals Zwaard & Volk, die zich specifiek richten op de LARP-gemeenschap.

Een ander belangrijk onderdeel van LARP zijn de zwaarden. Voor veel mensen is het zwaard het meest iconische wapen van een ridder. En hoewel je misschien denkt dat het kopen van een echt zwaard duur en onpraktisch is, zijn er tegenwoordig veel betaalbare opties op de markt.

Voor kinderen zijn er speciale houten zwaarden verkrijgbaar die zowel veilig als duurzaam zijn. Deze zwaarden zijn meestal gemaakt van hout, schuim of plastic en zijn bedoeld om kinderen veilig te laten vechten. Voor volwassenen zijn er ook veel opties beschikbaar, van eenvoudige schuimzwaarden tot meer gedetailleerde metalen zwaarden.

Naast zwaarden zijn er ook andere wapens die je kunt gebruiken tijdens LARP, zoals bogen en pijlen, bijlen, knotsen en zelfs werpsterren. Maar onthoud wel: veiligheid gaat altijd voor alles. Zorg ervoor dat je de juiste beschermende uitrusting draagt ​​en dat je je bewust bent van de veiligheidsregels tijdens het spelen.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat LARP niet alleen draait om de kostuums en de wapens, maar ook om de ervaring van het spelen en het verhaal dat je samen met je medespelers creëert. Of je nu een ridder, een tovenaar of een ander personage speelt, LARP biedt een unieke kans om te ontsnappen aan de realiteit en je creativiteit de vrije loop te laten.

Dus als je een passie hebt voor geschiedenis, fantasie of gewoon wilt genieten van een leuke dag in de buitenlucht, overweeg dan om jezelf onder te dompelen in de wereld van LARP en misschien word jij ook wel een volleerd ridder.
 

 
rollenspel, kostuum

Reacties