Hoe kraak je een geode?

Hoe kraak je een geode?

Hoe kraak je een geode?

Hoe kraak je een geode?

Geplaatst op 1-4-2023 door Esther
Hoe kraak je een geode?

Eindelijk heb je een gesloten geode bemachtigd. Wat moet je nu doen? Natuurlijk kun je hem gewoon gesloten op je vensterbank neerleggen en er dagelijks naar kijken. 
Of misschien ben je van plan om een geode te kopen en wil je alvast weten wat je ermee kunt doen. 

Dan is dit blog perfect voor jou!

Let op: je wilt de geode wel op een zo veilig mogelijke manier openen. Draag daarom altijd een veiligheidsbril, omdat er stukjes steen rond kunnen vliegen. Als die in je ogen terechtkomen, kan dat echt vervelend zijn.

De hamermethode:
Leg de geode op de stoep of op beton en geef er met een hamer een paar tikken op. Doe dat eerst voorzichtig om te voelen wat de geode nodig heeft om te breken. Sommige geodes gaan al open met een paar tikken, terwijl anderen meer kracht nodig hebben. Dit is de beste methode voor kinderen en daarom raden wij deze methode ook aan bij onze geodes. Een hamer en veiligheidsbril zijn ook te vinden in ons geode-pakket.

Je kunt de geode ook in een oude sok doen of wikkel hem in een theedoek, zodat hij gemakkelijker op zijn plaats blijft en de steensplinters bij elkaar blijven. Het nadeel hiervan is dat je niet goed kunt zien of de geode al is gebarsten.

De beitelmethode:
Heb je thuis een steenbeitel? Dan kun je ook de beitelmethode gebruiken. Plaats de beitel in het midden van de bovenkant van de geode en sla er vervolgens met een kleine hamer op. Zorg ervoor dat je niet te hard slaat, maar alleen de geode kerft. Draai de geode elke keer een beetje zodat er een breuklijn ontstaat. Deze methode is moeilijker voor kinderen, maar voor een volwassene goed te doen en vergt ook meer geduld.

De kettingpijpsnijder:
Als je thuis een schuur of garage hebt met veel gereedschap, heb je misschien ook wel een kettingpijpsnijder liggen. Dat is voor een geode helemaal een geweldig apparaat. Daarmee kun je hem precies in tweeën snijden, zonder de steen te veel te beschadigen. Wikkel de ketting van de pijpsnijder om de geode en maak hem weer vast aan de pijpsnijder. Knijp in het handvat, zodat de ketting druk uitoefent op de steen en als het goed is, moet deze dan voorzichtig openbreken.

De diamantcirkelzaagmethode:
Als het allemaal niet lukt, of als je gewoon zin hebt in een netjes doorgezaagde geode, kun je altijd een volwassene vragen om de geode met een cirkelzaag te openen.

Als het goed is, is je geode nu open! En kun je zien of moeder aarde je heeft verrast met kristallen of andere mooie mineralen.

Veel plezier met deze prachtige steen! 

Liefs Esther



 
 
geode, kraken,

Reacties