Imbolc | 1 februari

Imbolc | 1 februari

Imbolc | 1 februari

Imbolc | 1 februari

Geplaatst op 1-2-2023 door Esther

Het is bijna 1 februari en dat betekent dat het tijd is om het lentefeest Imbolc te vieren! Dit feest staat in het teken van de eerste tekenen van de lente. Het is een tijd waarin we blij zijn dat de zon terugkomt en de aarde weer begint te groeien en bloeien!

Imbolc is een Keltisch feest dat vooral in Ierland, Schotland en Wales wordt gevierd. Het is een feest dat de overgang van winter naar lente markeert. Het is de tijd van het jaar waarin de winter op zijn hoogtepunt is en de eerste tekenen van de lente beginnen te verschijnen. Het is een tijd waarin we dankbaar zijn voor de winter die ons heeft laten rusten en ons nu klaarmaakt voor de lente.

Het woord "Imbolc" komt van het Gaelische woord "oimelc" wat "in de buik" betekent. Het verwijst naar de zwangere dieren die op dit moment van het jaar zijn en naar de vruchtbare aarde die nog in de buik van de moeder aarde zit. Maar we kunnen al wel een beetje van de lente zien, zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes die uit de grond komen! Het is net alsof de aarde zich klaarmaakt voor de lente en ons laat zien dat er binnenkort nog veel meer mooie dingen gaan gebeuren.

Imbolc is ook een tijd waarin we ons kunnen klaarmaken voor nieuwe dingen. Misschien heb je al nieuwe ideeën in je hoofd en is het nu de tijd om ruimte voor ze te maken. Dit is het moment om je kamer lekker op te ruimen, je bed op een andere plek te zetten en al je spullen uit te zoeken! Alle kerstversieringen kunnen nu echt weg, want het is tijd voor nieuwe dingen.

Deze tijd van het jaar herinnert ons eraan dat de natuur altijd in beweging is en dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Het is een tijd waarin we ons kunnen openstellen voor verandering en nieuwe dingen kunnen verwelkomen. Het is ook een tijd waarin we kunnen nadenken over onze eigen groei en ons kunnen afvragen wat we willen bereiken in het komende jaar.

Als je goed kijkt, kun je de lente nu al zien aankomen. De dagen worden langer, de zon schijnt vaker en de vogels beginnen weer te fluiten. Voor je het weet is het alweer lente! In 2023 begint de lente op 20 maart, dus dat duurt nog eventjes. Maar dat geeft ons de tijd om ons voor te bereiden op al het moois dat de lente ons gaat brengen.

Imbolc is een heel bijzonder feest en het herinnert ons eraan dat we de natuur moeten koesteren en respecteren. Het herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van een groter geheel en dat we allemaal bijdragen aan de schoonheid van de wereld om ons heen. Dus laten we genieten van deze lentetijd en ons klaarmaken voor alles wat er nog gaat komen!

 
 
jaarfeesten

Reacties