Maak je eigen totempaal en ontdek je geboortedier.

Maak je eigen totempaal en ontdek je geboortedier.

Maak je eigen totempaal en ontdek je geboortedier.

Maak je eigen totempaal en ontdek je geboortedier.

Geplaatst op 7-2-2022 door Esther

Maak je eigen totempaal!

Heb je ooit gehoord van een totempaal? Dat is een hele grote paal die bewerkt is met de mooiste dieren, en die iets vertelt over de mensen die hem hebben gemaakt. Het is als een soort verhaal in beeld gebracht. Je hebt misschien wel eens gehoord van de Indianen, die veel totempalen maakten om hun verhalen te vertellen. Maar ook in andere culturen, zoals die van de Saksen en de Maori, kun je zulke palen vinden.

Je kunt zelf ook een totempaal maken! Het enige wat je nodig hebt is een stuk papier, kleurtjes, een schaar en lijm. En natuurlijk een beetje fantasie!

Stap 1: Kies je totemdier Bedenk welk dier bij jou past. Wist je dat er dieren zijn die bij bepaalde maanden horen? Hieronder vind je een lijstje van deze dieren. Kijk welk dier hoort bij de maand waarin jij bent geboren, en kies dat dier als jouw totemdier. Dit dier komt bovenop je totempaal.

  • Gans (22 december - 20 januari)
  • Otter (21 januari - 18 februari)
  • Wolf (19 februari - 20 maart)
  • Valk (21 maart - 20 april)
  • Bever (21 april - 21 mei)
  • Edelhert (22 mei - 21 juni)
  • Specht (22 juni - 21 juli)
  • Zalm (22 juli - 22 augustus)
  • Bruine beer (23 augustus - 23 september)
  • Kraai (24 september - 23 oktober)
  • Slang (24 oktober - 22 november)
  • Uil (23 november - 21 december)

Stap 2: Kies je andere totemdieren Je totempaal bestaat uit vier dieren. Het onderste dier staat voor hoe je je voelde toen je kleiner was, het dier daarboven staat voor hoe je je nu voelt, en het dier daarboven voor hoe je later wilt zijn. Kies dus nog drie andere dieren die jou op deze manier representeren.

Stap 3: Maak je totempaal Nu je je vier dieren hebt gekozen, kun je beginnen met het maken van je totempaal. Knip de dieren uit en plak ze op een stuk papier. Je kunt de dieren versieren en inkleuren met kleurtjes, zodat ze er extra mooi uitzien. Zet het dier dat hoort bij jouw geboortemaand bovenaan, en de andere dieren eronder.

Stap 4: Gebruik je totempaal Hang je totempaal op een plek waar je hem vaak kunt zien. Misschien vind je het leuk om er een kaartendeck bij te gebruiken. Dit is een set kaarten met daarop afbeeldingen van dieren en hun betekenissen. Elke dag kun je een kaart trekken en kijken welk dier erop staat. Misschien herken je iets van jezelf in dat dier, of helpt het dier je om iets te begrijpen van jezelf of van anderen.

Je kunt ook je totempaal tekenen op een leeg vel papier, en hem dan inkleuren met potloden of stiften. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang je er maar plezier aan beleeft!

Met een totempaal maak je als het ware een verhaal in beeld. Je kunt je totempaal ook gebruiken als een soort herinnering aan belangrijke momenten in je leven. Misschien heb je wel eens iets meegemaakt waar je trots op bent, of wat je moeilijk vond om te doen. Door deze momenten in beeld te brengen op je totempaal, kun je er op terugkijken en jezelf eraan herinneren wat je hebt bereikt en wat je nog wilt bereiken.

Een totempaal maken is ook een leuke manier om meer te leren over dieren en hun betekenissen. Elk dier heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen, die je kunnen helpen om meer over jezelf te leren. Zo staat de otter bijvoorbeeld voor speelsheid en vrolijkheid, terwijl de wolf staat voor kracht en leiderschap. Door te kijken welk dier bij jou past, kun je meer leren over wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven.

Het maken van een totempaal is dus niet alleen een leuke creatieve activiteit, maar kan ook nog eens heel leerzaam zijn. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen totempaal!

totemdier, kaartendeck, totemdierkaarten, totempaal

Reacties