Messen en kinderen.

Messen en kinderen.

Messen en kinderen.
Messen en kinderen. Messen en kinderen.

Messen en kinderen.

Geplaatst op 1-4-2023 door Esther
Messen en kinderen.

We hebben ze nog niet zo heel lang in de winkel, maar ik ben fan!
Want het is echt enorm belangrijk om als kind te leren hoe je met een mes moet omgaan.
Vroeger hadden bijna alle kinderen een eigen zakmes. Nu is dat in deze tijd wel anders. Kinderen zijn steeds minder bedreven in basisvaardigheden en dat is ontzettend jammer en echt een gemis.

Je zou kunnen denken dat het gebruik van een mes geen optie is voor kinderen. En dat is een gedachte die steeds vaker voorkomt. "Mijn kind is klunzig, daarom laat ik hem niet met een mes omgaan." Maar het aanleren van hoe je met een mes moet omgaan, kan juist ongelukken en verwondingen voorkomen. Kinderen die weten hoe ze met een mes moeten omgaan, hebben minder kans op snijwonden of andere ongelukken wanneer ze later een mes moeten gebruiken.

De praktische vaardigheden, zoals het leren schillen van een appeltje of met een mes je eigen lepel uit hout kunt snijden zijn ook echt leuk. Die vaardigheid geeft zelfredzaamheid.

Dus naast veiligheid en zelfredzaamheid draagt het kunnen omgaan met een mes ook bij aan zelfvertrouwen. Want hoe groot voel je je als je gewoon zelf dingen kunt doen, en je ouders of verzorgers vertrouwen je en je voor jezelf kunt zorgen!

Veilig met een mes kunnen omgaan moet echt worden geoefend. Het is ook een onderdeel van je motorische ontwikkeling en je hand-oogcoördinatie.
Ik moet altijd denken aan de keren dat mijn jongens begonnen met hun eigen boterham smeren en de boter echt aan het spitten waren. Dat heeft gewoon tijd nodig. En de omgespitte boter moet je dan maar even voor lief nemen.

Voor de periode waarin je kind nog niet motorisch vaardig genoeg is, heeft Old Bear een prachtig ongeslepen zakmes. Door zijn ronde punt en het ongeslepen lemmet is het echt een perfect oefenmes. Met dit mes kun je fruit prima snijden en het is ook leuk om een boterham te smeren!

Vanaf ongeveer 7 jaar kun je gaan oefenen met een scherp mes.
Wat deze messen kindermessen maakt, is dat ze een ronde punt hebben.
De kindermessen van Morakniv hebben ook een vingerstop, wat echt geweldig is. Bij normaal gebruik kan je hand dan niet zomaar over het scherpe lemmet glijden.

Begin met oefenen door zachte materialen te snijden. Zacht hout, kurk of takjes zijn geschikt om mee te beginnen. Hebben ze dit goed onder de knie en zijn ze vertrouwd met het veilig gebruiken van een mes, dan kun je overwegen om een kindermes met een scherpe punt aan te schaffen.

Deze messen hebben nog steeds een handvat dat geschikt is voor een kinderhand, maar verder zijn ze gewoon als "grote-mensen-messen".

Belangrijk: Zorg ervoor dat deze vaardigheden worden aangeleerd onder toezicht van een volwassene. Als volwassen begeleider weet jij al heel lang hoe dit moet en je kunt de kinderen hierin begeleiden.
Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om je kind te leren hoe je veilig met een mes omgaat!


Wil je meer weten over veilig omgaan met messen, lees dan dit blog:
Veilig omgaan met messen



 
mes, zakmes

Reacties