Veilig omgaan met messen

Veilig omgaan met messen

Veilig omgaan met messen
Veilig omgaan met messen Veilig omgaan met messen Veilig omgaan met messen

Veilig omgaan met messen

Geplaatst op 3-8-2023 door Esther
Veilig omgaan met messen

Het goed leren omgaan met een mes is een vaardigheid die je echt kunt leren en die echt belangrijk is voor je leven. Maar hoe doe je dat, goed omgaan met een mes?

Begin met het kiezen van het juiste mes.
Een groot, vlijmscherp koksmes is niet geschikt voor een kind van 3 jaar, dat begrijpt iedereen.
Dus het is belangrijk om goed te kiezen welk mes past. Als je al handig bent met je motoriek en je wilt graag iets van hout snijden, kies dan het mes dat bij jou past.
Een scherp mes is over het algemeen veiliger dan een bot mes. Met een scherp mes hoef je minder kracht te zetten. Als je een bot mes gebruikt, wordt het vaak hakken. Het kiezen van een kindermes voor kinderen is ook verstandig. Deze hebben een heft dat speciaal gemaakt is voor een kinderhand, waardoor de grip stevig en stabiel kan zijn.

Het dragen van het mes.
Als je met een mes gaat lopen, zorg er dan altijd voor dat het mes is ingeklapt of in een schede zit. Zo kun je niemand anders raken tijdens het lopen. Maak je mes klaar op de plek waar je gaat zitten. En ren absoluut niet met een mes in je hand waarvan het lemmet (het scherpe metalen gedeelte) open is. Dit is levensgevaarlijk als je valt of iemand anders ermee kunt raken!

Het snijden met een mes.
Zorg ervoor dat het scherpe gedeelte van het mes niet bij je vingers zit. Is het nog lastig, gebruik dan snijbestendige handschoenen om je vingers te beschermen, vooral wanneer je nog niet helemaal vertrouwd bent met het gebruik van een mes.

Snij van je af!
Als je bijvoorbeeld een stok aan het snijden bent, snij dan niet naar jezelf toe, maar altijd van je af. Dit voorkomt dat je per ongeluk in jezelf snijdt en dat bespaart je een bezoek aan de huisartsenpost!

Zorg voor je mes.
Als je klaar bent met snijden, is het verstandig om je mes direct schoon te maken, anders kan het gaan roesten. Bewaar messen op een veilige plek waar kleine kinderen er niet bij kunnen.

LET OP: Leer deze vaardigheden onder toezicht van een volwassene en gebruik een mes nooit – maar dan ook echt nooit – om iemand te bedreigen, te steken of schade toe te brengen aan mens of dier.


 
mes, zakmes

Reacties